середу, 2 вересня 2015 р.

"Прощавай, веселе літо, знову школа кличе нас!"

День знань – це перші дзвінки і хвилювання, море квітів і білих бантів, і, звичайно, традиційні Уроки Миру. Це самий довгоочікуваний день для тих, хто вперше переступить шкільний поріг.
Знову ранок першого вересневого дня повниться мелодійними звуками шкільного дзвоника. Знову вулиці міст і сіл розквітають від дитячого щебету, юнацьких посмішок та чарівної хуртовини осінніх айстр. 
Це наш край, наша держава зустрічають 
День знань 
справжнє всенародне свято мудрості, доброти і людяності!
Так сталось, що на перехресті доль поєднались дві давні професії – вчитель і бібліотекар. Обидві покликані дібрати ключик до кожного дитячого серця і бути поводирем у храмі людського духу. Адже, дитячий талант як квітка, розцвітає там, де її леліють, оберігають, де про неї турбуються і підтримують. Дитина через книгу пізнає світ, реалізовує свої творчі потреби, естетичні та літературні уподобання. Адже, дитяча література живить розум, уяву дитини, відкриває їй нові світи та є могутнім засобом особистого духовного розвитку. Зусилля бібліотекарів спрямовані на те, щоб маленький читач відвідував бібліотеку не тільки як місце обміну книжок, а як храм знань і мудрих думок, а читання стало б для нього творчим процесом.Відчуття, які виникають першого вересня, не можливо порівняти ні з якими іншими відчуттями з нашого дитинства. День знань завжди відрізняється яскравістю вражень і нових переживань, нових надій і несподіваних зустрічей.
Наша бібліотека також радісно чекає на юних відвідувачів
 і гостинно відчиняє двері! 

"Книги дружать з дітворою,

Полюби їх у житті - 

І улюблені герої 

Будуть друзями в путі!"
До цього свята було підготовлено ілюстровану книжкову виставку для наймолодших школярів "Знов стартує рік навчальний!".
Для учнів 3-5 класів відбулася екскурсія "Ми йдемо в бібліотеку, там книжки чекають нас!"
А учні 6-7 класів ознайомились з Меморіальною стіною пам'яті імені Олексія Дурмасенка і також для них відбулася патріотично-виховна година "Ідуть Герої в небеса...".



















Зона WI-FI в бібліотеці - 
зона вільного доступу до Інтернету без паролів та обмежень.


Біля Меморіальної стіни пам'яті Олексія Дурмасенка.




Коротка історія про День Знань:
 Великий Юлій Цезар казав: «Знання – це сила». 
Офіційно цей день був затверджений Верховною радою СРСР 1 вересня 1984 року. В школах проводять урочисті заходи, студентам вручають студентські квитки. Але так було не завжди. 
Ще на початку 20 століття 70% населення Землі було зовсім або частково неграмотними.
«Педагогом» в Давньому Римі називали рабів знатних римлян, котрі супроводжували до школи та прислуговували їх дітям. Першим «штатним» педагогом був Марк Фабій Квінті Ліан (бл. 35-96 рр.), якій одержував платню з імперської казни, навчав юнаків-патриціїв ораторського мистецтва. В епоху Відродження (XV-XVI ст.) почала докорінно змінюватись система освіти. Поступово виникали школи гуманістичного спрямування. Але жінки загальну освіту не отримували.
Великий вклад в освіту Русі внесли болгарські ченці Кирило та Мефодій (X ст.), запровадивши кирилицю – старослов’янську абетку. Лаври та монастирі стали центрами навчання. Центром розвитку системи освіти України в XVI-XVII ст. стала Києво-Могилянська академія.
Поряд з навчально-освітніми закладами, які становили гордість нації, народ України створював свою педагогіку – козацьку. Як зазначається в концепції української козацької педагогіки «ідейно-моральний і емоціонально-естетичний потенціал козацької виховної мудрості втілюють у собі національну психологію, характер, правосвідомість, мораль та інші компоненти національної свідомості, духовності народу».
Крах царизму в Росії та в Україні в 1917 році привів до зруйнування багатьох шкіл. В умовах поширеної бездоглядності та масового сирітства важливої ролі в Україні набули дитячі будинки та колонії.
У 1919-1939 рр. розгорнулась боротьба за ліквідацію неписьменності серед дорослого населення, було запроваджено загальну початкову освіту, перехід до загальної семирічної освіти в місті й на селі, поступово розширилася мережа середніх (десятирічних) шкіл у містах та районних центрах. У 1966-1976 рр. школи України перейшли до загальної середньої освіти.

 У цей день ми поспішаємо приєднатися до привітань на адресу всіх, завдяки кому ми маємо таку чудову можливість - 
бути освіченими людьми! 
Здоров’я Вам і благополуччя! Миру і любові!

Немає коментарів:

Дописати коментар