суботу, 27 червня 2015 р.

Конституція України – фундамент нашої держави

З 23 по 30 червня в читальному залі старшого відділу бібліотеці проходить перегляд літератури  "Конституція України – фундамент нашої держави".
Протягом тижня користувачі мають змогу ознайомитись з історією українського державотворення, а бібліотекарі розповідають про основні моменти українського народу на шляху до своєї соборної, незалежної і суверенної держави. Цей шлях протягом всієї історії був надзвичайно складним, важким і водночас славним, героїчним. Ця історія українського народу була не "епізодом" історії Російської імперії, а пізніше Радянського Союзу, як стверджують подекуди російські великодержавні історики, а цілеспрямовиними, багаторазовими спробами створити свою власну державу, самим розпоряджатися рідною землею і своєю долею.  
На цьому багатовіковому шляху народ України зробив декілька спроб побудувати свою державу та відродити її незалежність:
1. Державність у східних слов'ян: спочатку Київська Русь (9-середина 13 ст.), потім традицію державотворення ще на 100 років продовжила Галицько-Волинська держава;
2. Гетьманська держава Б.Хмельницького, що виникла в результаті  національно-визвольної боротьби українського народу проти польського панування в серердині 17 ст. та Гетьманщина, як політико-адміністратиивна автономія українських земель у складі Росії, що до  останньої чверті 18 ст. втратила практично всі ознаки державності;
3. Відновлена українська державність на початку 20 ст. внаслідок розгортання національно-визвольної революції в Україні в 1917-1921 роках.
28 червня 1996 року назавжди увійшло в новітню історію нашого суспільства. Прийнята цього дня нова Конституція суверенної України втілила досягнення вітчизняної й світової конституційної науки та практики конституційного будівництва, викристалізувала національну ідею, відобразила ментальність, волю та прагнення українського народу до власної національної державності.

21 лютого 2014 року Верховна Рада України проголосувала за відновлення Конституції України в редакції 2004 року. Конституція була відновлена на тій підставі, що 30 вересня 2010 року вона була скасована рішенням Конституційного Суду, без голосування в парламенті, що грубо суперечить положенням самої Конституції і в редакції 1996 року, і в редакції 2004 року. 
На підставі відновленої Конституції – 27 лютого 2014 року в парламенті була створена правляча коаліція “Європейський вибір”, яка (відповідно до Конституції) в той же день створила "Уряд Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка". А раніше, 22 лютого 2014 року, коли стало відомо, що Президент України самоусунувся від виконання повноважень, Верховна Рада проголосувала за позбавлення Януковича президентських повноважень і призначила дострокові вибори Президента на 25 травня 2014 року. 
В цей день на дострокових виборах більшістю голосів народ України обрав своїм президентом Петра Олексійовича Порошенка. 


Немає коментарів:

Дописати коментар