вівторок, 26 листопада 2013 р.

"Чарівник і друг дітей"

23 листопада 2013 року - день народження дитячого письменника Миколи Носова.

Для учнів 3-7 класів в бібліотеці була проведена літературна година  

"Чарівник і друг дітей" 

про життя та творчу діяльність відомого дитячого письменника. 

Народився в Києві в сім'ї актора-естрадника, дитинство провів в Ірпені. Навчався в київській приватній гімназії Стельмашенка. У 1927—1929 вчився в Київському художньому інституті, звідки перевівся в Московський інститут кінематографії (закінчив у 1932). У 1932—1951 — режисер-постановник мультиплікаційних, науково-популярних та навчальних (у тому числі для Червоної Армії, заслуживши цим в 1943 орден Червоної Зірки) фільмів.
Довготривалу популярність і любов читачів здобули його казкові твори про Незнайка. Перше з них — казка «Гвинтик, Шпунтік і пилосос». Надалі герой з'явився в знаменитій трилогії, що включає романи-казки «Пригоди Незнайки і його друзів» (1953—1954), «Незнайко в Сонячному місті» (1958) і «Незнайко на Місяці» (1964—1965; Державна премія РРФСР ім. Н. І. Крупськой, 1969).

Наші маленькі читачі були приємно здивовані, коли дізналися, що в літературу М.Носов прийшов випадково: у нього народився син і потрібно було йому розповідати все нові й нові казки, кумедні оповідання. Так і з'явився улюблений письменник всіх дітей - Микола НОСОВ. 
 Герої на сторінках книг автора - живі і справжні. Пригоди, які з ними трапляються, незвичайні. Чудовиська - страшні, а чарівники  - всемогутні. Тим паче, що забавні пригоди, смішні вчинки героїв не залишаючи нікого байдужими, ще й виховують в дітях такі потрібні уявлення про дружбу, добро і справедливість. 
В нашій біблоітеці налічується багато книг цього  автора.  На літературній годині для ознайомлення читачам були представлені 28 різноманітних видань - від 1970 року видання до 2004 року. Діти читали ті книги, про які їм розповідали бабусі та батьки, на яких вони виросли.

Твори автора перекладалися майже 100 іноземними мовами. За їх сюжетами створено багато мультиплікаційних і художніх фільмів. Один з них, а саме, "Незнайко на Місяці",  завоював Гран-Прі на престижному кінофестивалі у Каннах.

Книги Миколи НОСОВА виховали не одне покоління хлопчиків і дівчаток. Повага до праці, знань, чесне і доброзичливе ставлення до людей - усі ці людські якості з теплим гумором розкриваються у творах улюбленого автора. 

М.НОСОВ помер 26 липня 1976 року у Москві та залишив нам найцінніший скарб - 
свої веселі і розумні книги!

Немає коментарів:

Дописати коментар