пʼятницю, 30 липня 2021 р.

Хайріл Анвар - світоч індонезійської і світової літератури

У рамках співпраці бібліотеки з громадською організацією "Українська ініціатива".



26 липня 2021 року в Центральній бібліотеці для дітей імені Тараса Шевченка у Києві відбувся важливий культурно-просвітницький захід, організований спільними зусиллями Міністерства закордонних справ України, Посольства Республіки Індонезія в Україні та ГО "Українська Ініціатива" - відзначення 99-ї річниці з дня народження класика індонезійської та світової літератури Хайріла Анвара (1922 - 1949). На запрошення наших ділових партнерів ГО "Українська ініціатива" працівники бібліотеки №15 (завідувач - Алла Дубенюк та бібліотекар Людмила Коваль) відвідали його.
З вітальною промовою виступив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Індонезія в Україні, шановний пан Юдді Кріснанді, який провів цікаві паралелі між творчістю Хайріла Анвара і Тараса Шевченка, а також прочитав "Заповіт" індонезійською мовою й вірш Хайріла Анвара "Молитва". Також до присутніх звернувся директор Четвертого територіального Департаменту МЗС пан Євген Пікалов. Голова правління ГО "Українська Ініціатива" Юрій Косенко детальніше зупинився у своїй промові на житті та творчій спадщині Хайріла Анвара, розповів про подальші плани організації щодо популяризації творчості видатного поета в Україні. Доброволець батальйону "Донбас" (2014) Ігор Михайлишин, який наразі у співавторстві з Ю. Косенком пише книгу під назвою "Від Краванг-Бекасі до Іловайська. Роздуми над віршем Хайріла Анвара", поділився з присутніми своїми думками про творчий і життєвий шлях індонезійського поета, про своє сприйняття його доробку.
Незважаючи на незакінчену освіту, Х.Анвар володів англійською, нідерландською і німецькою мовами. 

На завершення до слова були запрошені співробітник МЗС, відомий український дипломат і перекладач пан Василь Гамянін та український науковець пан Микола Мовчан.

Юдді Кріснанді - Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Індонезія в Україні.

 Юрій Косенко - організатор і модератор творчої зустрічі. Голова ГО "Українська ініціатива"



Євген Пікаловдиректор Четвертого територіального
Департаменту МЗС
Василь Гамянін - український дипломат і перекладач
Слово подяки і вручення квітів пану Юдді Кріснанді
за змістовний і пізнавальний захід
від бібліотекарів Голосіївської ЦБС - Дубенюк Алла.
Подарунки-книги з дарчим автографом для наших читачів бібліотеки
від Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Індонезія в Україні -
Юдді Кріснанді


Ігор Михайлишин -
доброволець батальйону "Донбас" (2014)

Праворуч - Микола Мовчан - український науковець

11 травня 2021 року зусиллями Правління ГО «Українська Ініціатива» було видано настінні календарі, присвячені класику індонезійської та світової літератури Хайрілу Анвару (Chairil Anwar). На календарях відображені тексти двох його найвідоміших віршів («Я» та «Краванг — Бекасі») мовою оригіналу та в перекладі українською (переклад здійснив Ю. Косенко). Видання календарів здійснено у рамках підготовки до заходу з ушанування пам‘яті поета з нагоди чергової річниці з дня його народження. 

На світлині - Алла Дубенюк та Людмила Коваль

Немає коментарів:

Дописати коментар