середу, 10 жовтня 2018 р.

"Бахыт досыма" (казах.) - година спілкування з письменником

"Бахыт досыма" (казах.) - "Друг Бахит" (укр.)
Окремо хочеться написати невеличкий репортаж про людяність і глибоке душевне тепло Бахита Рустемова до маленьких громадян будь-якої країни. А наш герой - завжди бажаний гість у багатьох країнах світу! І нам, працівникам дитячої бібліотеки, дуже імпонує, що шановний Бахитхожа безмежно любить дітей. Він сам є батьком пятьох діток, поважна і шанована людина не тільки в своїй країні, але і відомий далеко за її межами. Посол Миру - так про нього відгукуються діячі культури та літератури світу! А ще він - академік, економіст, публіцист-міжнародник, Лауреат літературної премії (Україна), "Письменник року" (Росія), "Почесний поет" (Білорусь), Член Євразійської Гільдії письменників (Велика Британія). І при всіх цих відзнаках і заслужених нагородах - у спілкуванні дуже простий, привітний і людяний.
Коли Бахит Рустемов подорожував до нашої країни, то в дорозі познайомився з маленькими дітками! До кожного з них має лагідне слово, щиру посмішку, дотепні жарти та гостинці! Ось і в нашій бібліотеці він найперше поцікавився, чи будуть на зустрічі присутні діти. Бо саме дітям, як нікому, важливо бачити письменника, спілкуватися з ним.








...Так, вони не тільки були присутні, але ще й підготували та зачитали  авторські вірші. Учні 5-Б класу СШ №273 - 
Максим Іващенко та Євген Назаренко декламували присутнім поезію Бахита Тулегеновича "Абай" та "Не погаси огня...". Перший вірш присвячений національному герою казахського народу - легендарному поету Абаю Кунанбаєву (1845 - 1904) - відомому композитору, мислителю, громадському діячу. Цікавий момент - Євген зачитав цей твір російською мовою, а Бахит озвучив його своєю рідною, казахською, мовою.  І всі присутні мали змогу почути живе слово казахського народу! 
А другий вірш автор присвятив своєму рідному аулу в Узбекистані, де він народився і проживав до сьомого класу. Потім переїхав з батьками до Казахстану.

"Безсонною, долгою ночью
Тревожно мне, думаю я...
Родной твой очаг есть в ауле - 
Ты не погаси в нём огня!"



 


По закінченні діти з радістю спілкувалися з письменником і запитували, як живуть маленькі громадяни в Казахстані, чим вони цікавляться?









Діалог був невимушений і пізнавальний. До речі, до нас приєднався постійний  користувач - молодий юнак  Белай Єрасі. Він мешканець Корчуватого, уродженець України, але його батько з Ефіопії, а мама - українка. Белай був дуже радий спілкуванню з гостем. 

Ось така тепле і  дружнє міжнародне знайомство відбулося в нас в бібліотеці 5 жовтня 2018 року!











"Діти і молодь - це найголовніше і найцінніше, що може бути в кожній країні світу. Для них ми живемо, про них ми дбаємо і їх навчаємо на славетних прикладах світової історії, культури і літератури!" Ось головна думка і основна місія нашого друга, вірного і щирого сина Казахського народу. 
 ********************
Відео для більш глибокого пізнання про життя та діяльність Бахитхожі Рустемова. 
("Бахыт досыма" (казах.) - "Друг Бахит" (укр.)

2 коментарі: