середу, 13 вересня 2017 р.

"Самобутня культура та традиції загадкових ромів..." - ілюстрована книжкова виставка

- Кон адасаво ром? 
- Ёв мануш сыр сарэ мануша. 
- Кто такой цыган? 
- Человек. Как все люди.
З 10 вересня 2017 року в бібліотеці розгорнуто постійно діючу ілюстровану книжкову виставку "Самобутня культура та традиції загадкових ромів...".
Наша бібліотечна виставка-знайомство допоможе краще пізнати ромів, які є складовою етнокультурної мозаїки України, на території якої проживають громадяни понад 100 національностей, що згідно Декларації прав національностей України, разом з українцями і становлять її народ.
http://bibliomirok.blogspot.com/2015/04/blog-post_7.html


На даний час чисельність циган у світі складає близько 10 (десяти!) мільйонів чоловік.  Історія ромів налічує  5790 років.
Серви, влахи, крими, келдерари, ловарі, плащуни, лотви, урсари, чокенарі, лінгурари, мад'яри, люлі, рома - це все назви циганських етногруп, які самі цигани іноді називають "націями". Вони дуже відрізняються один від одного мовою, заняттями, сповідають різні релігії. Буває так, що одна група не вважає іншу за циган. Українські цигани (сьогодні їх в країні налічується 500 тис.) називаються сервиВони є громадянами України і живуть за нашими законами.(http://ukr.segodnya.ua/life/lsociety/kak-zhivetsya-ciganskomu-baronu-518211.html)

Але всі ці різнобарвні племена об'єднуються історією, дотриманням "циганського закону" і особливою культурою та відношенням до життя.

Цигани, в своїй більшості, сповідують християнство або іслам, але є й представники інших релігій. 
Чи відомо Вам, що цигани — це вихідці з Індії? Вони навіть досі розуміють нескладні фрази на хінді і можуть без перекладу дивитися індійські фільми. Проте вчені так і не змогли встановити, коли саме даний народ мігрував і розійшовся по всій земній кулі. Адже зараз циган можна зустріти в усіх куточках планети, крім Антарктиди.    


Серед циган настільки поширений культ дітей, що усиновлення для них — це буденність. У сім’ю, де є діти, гості, по циганського звичаєм, зобов’язані нести частування та подарунки, а якщо дитині в гостях дуже сподобалася якась штучка, то її повинні подарувати. Чим більше циганська жінка реалізувала себе як хороша мати, тим більше її люблять, цінують і поважають в співтоваристві.
Ромські дівчата виходять заміж незайманими, за старовинним звичаєм, закривавлене простирадло показують гостям після першої шлюбної ночі. Після весілля молодята зазвичай живуть в будинку нареченого з його рідними, а вже згодом переїжджають у свій власний будинок. Лише молодший син з дружиною повинен залишитися з батьками, щоб доглядати за ними в старості. 
Картинки по запросу старий цыганВчені вважають, що першопричиною сильної любові циганок до золотих прикрас є страховка від бідності у випадку розлучення. Якщо чоловік вижене з дому і не дасть грошей, то сережки і кільця будуть дуже до речі. Всім відомі оборки на пишних циганських спідницях, вони мають просте пояснення їх бідної життя. Просто коли поділ спідниці остаточно зношувався, жінка його відрізала і пришивала клапті від старих суконь або шматочки дешевої тканини.
Широко поширене слово «лаве» в російській мові з’явилося саме з циганської мови, а означає воно, звичайно ж, гроші.
Деякі цигани знають основи гіпнозу і користуються цими знаннями з метою збагачення та обману, тому радимо не дивитися їм в очі під час розмови або зустрічі.
Картинки по запросу старий цыганЯкщо Ви побачили у цигана сережку в одному вусі, це означає, що вона єдина дитина в сім’ї.
Найстрашнішим покаранням для будь-якого цигана є вигнання з табору. Воно застосовується тільки при найскладніших обставинах або після вчинення тяжких злочинів. Речі померлого цигана або те, чого він торкався перед самою смертю, вважаються брудними і закопуються разом з ним в могилу. Та ж історія з речами породіллі: вони підлягають знищенню.
        А чи доводилося Вам коли-небудь бачити циганку з коротким волоссям? Швидше за все, ні, оскільки коротка стрижка у представників цього народу означає безчестя. Волосся остригали насильно вигнанцям або ізольованим людям, досі роми не стрижуться коротко.
     Найбільш незвичайною і поширеною циганською стравою вважається смажений або запечений їжак. Особливо цю страву люблять польські та прибалтійські цигани. Виникло вона, швидше за все, в період життя в лісах, під час постійних гонінь на циган в минулому.
Під час циганських свят побачити п’яного цигана буде вкрай складно. У них не прийнято багато пити за столом, тому під час гулянь чергує молодь, якій не дозволяється пити в присутності старших. В їх обов’язки входить запобігання всіляким конфліктів і допомогу тим, хто не знає своєї міри. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Так вийшло, що цигани і в XXI ст. залишаються нацією, оповитою таємницями, легендами і всілякими вигадками. Ми пропонуємо згадати найвідоміші книги, головними героями яких є ці волелюбні люди.


Цигани – герої багатьох творів світової класики, зокрема тих, що представлені на нашій кн.виставці: Кармен (однойменна новела П. Меріме), Есмеральда («Собор Паризької Богоматері» В.Гюго), Земфіра («Цигани» О.Пушкіна), Будулай («Циган» А.Калініна), Старуха Ізергіль та Макар Чудра (оповідання М.Горького). До речі, за мотивами  цих творів М.Горького в 1976 році створено художній фільм "Табір іде в небо" (реж. Еміль Лотяну).  Книги: Йозеф Погла "Цыганскими тропами", Міха Казимиренко "Циганська кров". Мабуть, саме циганське коріння відомого українського письменника Юрія Покальчука спонукало його до написання повісті «Циганські мелодії».
Papusza.JPG 

Драматична доля відомої ромської поетеси Папуші,  (Броніслава Вайс, 1908-1987), члена Спілки польських письменників (1962), стала мотивом для створення поеми «Циганська муза» Ліни Костенко






Читачка Ремська Дарина одна з перших 
знайомиться з літературою про ромів.













Також ми розповідаємо читачам про художні роботи Тараса Шевченка на цю тему.
Тарас Шевченко. Циганський табір. 
Ілюстрація до контурного малюнка Л. Ф. Майделя до нездійсненного видання в друкарні Є. Ф. Фішера поеми О. С. Пушкіна «Цигани», 1840-ві. Офорт. Відділ естампів та гравюр Російської національної бібліотеки (м. Санкт-Петербург).




Тарас Шевченко. 
Циган. (1851. Папір, сепія)

























Т.Шевченко. Циганка-ворожка.





... Декілька років тому в нашій бібліотечній "Грінівській вітальні" виступав відомий бард, поет, музикант Михайло Квасов - за національністю ром. Проживав у Луганську, але війна змусила його покинути рідний край. В його багатоповерховий будинок в Луганську влучив снаряд і Михайло з сім'єю вимушений був виїхати звідти. Довгі роки ми дружили з Михайлом, проводили спільні творчі вечори. Остання зустріч була в 2014 році. Ми зробили для нього благодійний вечір.



Тема цієї народності дуже колоритна, глибока, цікава, з давніми віковими традиціями. Вона надихає багатьох митців всіх жанрів (художніх, поетичних, музичних, театральних та інших) на створення нових образів та мистецьких шедеврів.

4 коментарі:

  1. Ви великі молодці, колеги! Успіхів вам в усьому!
    Ваші колеги з Херсону.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро дякуємо вам, дорога пані Олю. Нам дуже приємно отримати від милих херсонських колег доброзичливий коментар і теплі побажання!Зичимо вам нових професійних знахідок та процвітання! Мальовничий куточок Голосіївського району - Корчувате - шле свої вітання і чекає вас на гостини! :)

      Видалити
  2. Так розлого і всебічно розкрити тему можуть тільки на Корчуватому! Як по-ромські "браво"?!

    ВідповістиВидалити
  3. Дуже цікава інформація! Багато чого навіть не знала про ромів. Але як вони зберігають свою національну ідентефікацію! Приклад для наслідування іншим національностям... . Дякую, колеги! До чого ж приємно читати ваші блоги.

    ВідповістиВидалити