середу, 7 вересня 2016 р.

"Вересневі зустрічі". Бібліотечна екскурсія для людей з обмеженими фізичними можливостями

Любіть – і будьте коханими,
Палайте – й будьте зігрітими,
Даруйте – й будете багатими,
І доля не залишить вас.

Галина Майорова

Розвиток демократії можливий лише в тому разі, якщо в державі є повага до всіх людей, у тому числі до людей, які мають особливі потреби.  Наш культурний заклад  працює під гаслом 

«Бібліотека – територія добра і милосердя».

6 вересня 2016 року в рамках циклу "Вересневі зустрічі" відбулася бібліотечна екскурсія для вихованців Центру трудової реабілітації розумово відсталих інвалідів м. Києва - філія з відділенням денного перебування соціально-побутової адаптації Голосівського району. З цією організацією ми тісно співпрацюємо з 2005 року. Соціальний педагог даного закладу Паламарчук Наталія Петрівна привела  до бібліотеки 16 своїх вихованців. Ми вбачаємо свою місію у сприянні соціальній інклюзії людей з особливими потребами. (Інклюзія - процес реального включення людей в активне громадське життя). Оскільки люди з обмеженими фізичними можливостями мають дефіцит спілкування і прагнуть розширити коло своїх знайомих, бібліотека допомагає їм адаптуватись в оточуючому світі, ліквідувати недостатнє спілкування, надати консультаційну допомогу з різних питань, спільно проводити різноманітні культурно-просвітницькі заходи, оточити турботою.

Працівники бібліотеки з великим розумінням, терпінням і повагою відноситься до кожної людини з підвищеними потребами. Ми допомагаємо їм у розвитку творчих здібностей - а ці люди мають неабиякий хист творити красу! Надаємо їм консультації у виборі  літератури для підготовки до фестивалів, міських оглядів, свят, поетичних конкурсів. Створюємо гармонічну і душевну атмостферу, де кожна особистість може розкрити свій потенціал, проявити свої таланти. 

Бібліотекарі проводять голосні читання по новим цікавим книгам, творчі конкурси, вікторини, літературні ігри. Популяризуємо їхню творчість авторськими художніми виставками.


 Завідуюча бібліотекою  Дубенюк Алла Іванівна проводить екскурсію на молодшому відділі, розповідає про Рік англійськох мови в Україні, про наших юних митців, які дуже люблять приходити до бібліотеки і допомагати нам у оформленні приміщення і книжкових виставок.


В народознавчій кімнаті  "Материнська світлиця" 
відбулася інформаційна година
"Багата талантами українська земля".
 Демонстрація виробів з солоного тіста. 
Автори: родина Тріфонових.
 Розповідь про унікальні видання зі шрифтом Брайля, які зберігаються в виставковій залі:
1. Екологія в 3-х томах. Термінологічний словник /Навч. посібник для учнів загальноосвітніх спеціальних шкіл-інтернатів для сліпих дітей [шрифт Брайля]. - Київський Національний університет імені Т.Г.Шевченка; Київський національний педагогічний університет імені М.Драгоманова. - МусієнкоМ.М., Брайн О.В., Серебряков В.В., Войтюк Ю.О. - К, 2002, - 360с.
2. Екологічними стежками "Лісники": Путівник / Дідух М.П., Войтюк Ю.О. - київ, 2001. - 128 с.



Наші гості ознайомилися з народознавчим куточком, експозицією, присвячену Трипільській культурі; дізналися про роль бібліотечних Червоних вітрил, поринули у світ грінівських фантазій...


...перглянули новинки літератури на молодшому відділі...
Слухали історію створення  Галереєї творчих особистостей в літературно-мистецькому салоні "Грінівська вітальня".
Таке дружнє спілкування і отримання корисної життєстврерджуючої інформації додало нашим користувачам наснаги, гарного настрою, віри в себе, в свої сили.
 Наостанок ми розповіли їм про наших талановитих сучасників, які також мають фізичні вади, але живуть повноцінно, радіють життю і своїми талантами прославляють Україну. 
Це художник Дмитро Дидоренко (сліпий); художниця Лідія Тихолаз (церебральний параліч); художниця Марія Приймаченко (поліомієліт). Також є люди, які подолавши недугу, досягли значних успіхів у своєму житті: спортсмени Любов Семеюк, Олександр Помінов, митці Софія Бухало, Ганна Кучеренко, Олег Тропак, Олександр Євтушок, Василь Титенко; фотохудожник Олександр Майструк. 
На прикладі цих людей ми вчимо протистояти життєвим негараздам, знаходити в собі сили до повноцінного життя.
І наостанок -
 актуальна новина:
Україна на Паралімпіаді-2016 здобула вже
117 медалей, 
з яких 
41 золотих, 
37 срібних 
та 
39 бронзових. 
Вітаємо!!!

Веселі і задоволені, наші друзі і на подвір'ї діляться враженнями 
та продовжують обговорення!

Немає коментарів:

Дописати коментар