четвер, 16 липня 2015 р.

"Вона була з планети квітів..." - Катерині Білокур присвячується

З 13 по 30 липня 
2015 року 
в читальному залі бібліотеки експонується книжкова ілюстрована  виставка 
"Вона була з планети квітів...", присвячена Катерині Білокур, однієї з найбільш відомих і водночас незнаних українських художниць ХХ сторіччя. Здавалося б, усі чули це ім’я, але здебільшого воно викликає лише дуже буквальну асоціацію з квітковими мотивами. Проте творчість Білокур має значно глибший екзистенційний вимір, а біографія художниці – надзвичайно яскрава і актуальна історія про долю геніальної жінки, яка прагнула займатись мистецтвом в українській провінції на тлі тяжких історичних і політичних обставин ХХ сторіччя.

“Хочу бути художником!” – автобіографічна цитата і життєве кредо Катерини Білокур. Ця фраза є певною межею, що повністю змінила життя молодої жінки, яка була змушена пожертвувати своїм особистим щастям заради того, щоби займатись мистецтвом. Людина, яка не отримала навіть початкової освіти і жила у примітивних умовах українського радянського села, Білокур пережила усі найжахливіші сторінки української історії минулого сторіччя: революцію, Голодомор, Другу світову війну, і, попри все, змогла реалізувати свою зухвалу мрію стати художницею. Ще у 20-ті роки ХХ сторіччя, молода жінка прийняла самостійне і мужнє рішення присвятити себе живопису, і цей крок став могутнім протестом проти консервативного патріархального середовища, де пройшло все життя Катерини Білокур. 
Така відданість своєму ідеалу і неймовірна глибина творів художниці ставлять її в один ряд із найвидатнішими світовими митцями ХХ сторіччя, багато з яких, так само як і Катерина Білокур, були самоуками.


 У 2015-му виповнюється 115 років з дня народження Катерини Білокур, і з цієї нагоди ми запрошуємо вас до подорожі унікальним світом мистецтва, яке було народжене великим болем душі, але, попри все, випромінює надзвичайну енергію позитиву. В наш час гостросоціальних потрясінь ми всі потребуємо надії, і саме ця надія живе у медитативних і глибоких творах Білокур.


У Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал» з 16 червня по 19 липня 2015 року проходить виставка 
 “Катерина Білокур.
Хочу бути художником!”.

«Катерина Білокур – художниця світового рівня, чиї полотна геніально передають колоритну красу української природи», – зазначив міністр культури В’ячеслав Кириленко під час відкриття виставки. 

Уперше за роки незалежної України в експозиції зібрано близько 100 шедеврів – майже весь творчий доробок мисткині. Зокрема представлені роботи з колекції Музею українського народного декоративного мистецтва та Яготинського історичного музею.



 Колектив бібліотеки побував на цій чудовій виставці, отримав велике естетичне задоволення та душевну насолоду. 
Картини відомої майстрині справили 
на бібліотекарів велике враження. 
Для користувачів, яких зацікавила творчість та доля цієї видатної художниці, запрошуємо до бібліотеки, пропонуємо літературу, та, зокрема, автобіографічну книгу "Хочу бути художником!" 
Звертайтесь! Читайте! 
Пізнавайте прекрасне!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар