суботу, 1 березня 2014 р.

"Твоє здоров'я - в твоїх руках"

Із циклу "Твоє здоров'я - в твоїх руках".  


В бібліотеці відбулася чергова зустріч для молоді
з цікавим співбесідником, науковцем, біологом -

 Юрієм Косенко.
Тема лекції - "Віруси в нашому житті".


Завідуюча Алла Дубенюк представляє гостя - 
Косенка Юрія Анатолійовича.
Унікальні матеріали були зібрані Юрієм Косенко в Африканській республіці, де він прожив  шість років  та подорожував майже по всій країні. Зібрав великий науковий архів, вивчав  флору та фауну цієї загадкової та екзотичної країни. Все це було продемонстровано молодим користувачам в бібліотеці, які захоплено слухали та задавали свої питання гостю.

Авторська лекція відбулася з показом ексклюзивних фотографій, слайд-шоу. Юрій Анатолійович розповів, що вперше віруси відкрив український вчений Дмитро Івановський в 1892 році. 
Відомо тисячі видів різноманітних вірусів людини, тварин, комах, рослин, бактерій. Вони відіграють надзвичайно велику роль у природі: виступають як фактор, що об’єднує складні живі системи органічного світу, служать переносниками генетичної інформації. Саме за допомогою вірусів зроблені фундаментальні відкриття з розшифрування структури нуклеїнових кислот, механізмів реплікації ДНК та синтезу білка. Фундаментальне вивчення вірусів та бактеріофагів увінчалося грандіозними успіхами генної інженерії. Отже, вони дають ключ до розуміння функціонування нуклеїнових кислот і сутності життя.
Понад 500 вірусів викликають різноманітні захворювання людини. Грип, інфекційні гепатити, жовта гарячка, геморагічні гарячки Ебола та Ласса, сказ, поліомієліт, СНІД.

Віруси – неклітинні форми живих істот, які характеризуються малими розмірами, відсутністю власних білоксинтезуючих та енергієгенеруючих систем, а також облігатним внутрішньоклітинним паразитизмом.

Найбільш вживана в теперішній час класифікація вірусів запропонована лауреатом Нобелівської премії Девідом Балтимором. Вона побудована на типі нуклеїнової кислоти, що використовується вірусом для переносу спадкового матеріалу, та на тому, яким шляхом відбувається її експресія та реплікація. Варто зазначити, що така класифікація не віддзеркалює філогенетичні зв'язки між видами вірусів, тому що віруси, згідно з загальноприйнятим зараз поглядом, мають механізми походження, відмінні від усіх інших організмів.


 Діти також підготували свою інформацію 
та поділилися роздумами про віруси,
 їх вплив на наше життя та здоров'я,  
дізналися про нові види смертельно небезпечних вірусів,
які вчені відкрили останніми роками. 
Емоції та зацікавлені питання переповнювали слухачів.
З доповіддю виступили - учні ННЦ ПТО НАПН України :
 групи П21 - БУДНИК Олексій, КАЧАЙ Микола,  
та групи 22 - ГАВРИЛЮК Ярослав.

Також на заході були присутні: 

викладач біології - ГРИЦАЙ Тамара Григорівна, 
бібліотекар - СУШКО Валентина Василівна 
майстер групи П21 - БАЛАН Тамара Євгеніївна. 



Спілкування виявилось дуже цікавим, корисним та інформаційним. 

Немає коментарів:

Дописати коментар